Get a site

A te je kdaj prijelo, da narediš kaj norega?

A te je kdaj prijelo, da narediš kaj norega? Mene je in se me je držalo kar nekaj časa. Obenem pa me je skrbelo, da ne bi naredil kaj narobe. Sinonimi za »noro« so: odbito, odštekano, itd. Spraševal sem se: Kaj bi bilo odbito in kul, hkrati pa ne bi bilo narobe? Pa sem nekaj našel. Tole je moja zgodba.

Na internetu sem opazil, da ena registrirana dobrodelna organizacija na Škotskem, ki s pomočjo prostovoljcev skrbi za nacionalni park Highland, prodaja spominske parcele v tem parku v velikosti od enega kvadratnega čevlja do 1000 kvadratnih čevljev (0,09 m2 do 92,9 m2). To delajo z namenom, da zbirajo sredstva za vzdrževanje parka. Z nakupom dejansko postaneš lastnik parcele in dobiš pogodbo o nakupu. Ker pa je to spominska parcela, jo dejansko prepustiš v upravljanje upravi parka. (To je podobno, kot če bi v Triglavskem narodnem parku imel parcelo, pa na njej ne bi smel ničesar zidati.) Če pa kupiš dovolj veliko parcelo, lahko na njej postaviš svoj šotor in tam kampiraš nekaj dni. Parcelo lahko tudi obiščeš s pomočjo koordinat, ki jih dobiš od uprave, ali pa te, ko obiščeš park, brezplačno peljejo do tvoje parcele.

In kaj imam jaz od tega? Dobiš plaketo, s katero se potrjuje, da ti je dodeljen častni (NE plemiški) naziv Lord/Laird ali Lady. Kako je to mogoče?

Zgodovina

Zdaj pa malo zgodovine. V skladu s škotsko zakonodajo in tradicijo ima vsak lastnik zemlje na Škotskem  pravico sebe imenovati lord, laird (laird je škotska beseda za lord) ali lady za ženske. Beseda lord/laird enostavno pomeni »posestnik«. Toda kdo ti podeli plaketo oz. potrdilo, da imaš pravico do tega naslova?

V Sloveniji so registrirane institucije, ki posameznikom lahko podeljujejo častne nazive za dosežke, npr.: častni doktor znanosti, častni meščan Ljubljane itd. Na Škotskem je za to registrirana uprava parka. Zato oni vsakomur, ki kupi tudi najmanjšo parcelo (en kvadratni čevelj), podelijo častni naziv. (Pozor: to ni isto kot plemiški naziv Lord, ki ga podeljuje Kraljica in kot takšni imajo sedež v britanskem parlamentu.)

Tako sem kupil parcelo (en kvadratni čevelj) in prišel do častnega naziva Isso Marovich, Lord of Glencoe in tako naredil nekaj »ekscentričnega«.

A ni to dovolj »noro« in »čudno«?

Lokacija je razvidna iz priložene ilustracije Google Maps.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.